Brantôme (Perigord)

We hebben sensatie gehad bij het opbreken : door de nattigheid was 1 wiel vastgelopen in de modder, en de tractor is ons komen bevrijden. Sensatie, nooit meegemaakt, maar wel spannend, ook voor de mede kampeerders. Dinsdag Périgieux!

We reden langs de stad, en alhoewel we niet veel grotere steden bezoeken tijdens onze vakanties, is Périgieux zeker de moeite waart. Het oude centrum rond de kathedraal is zeer authentiek, en mooi gerestaureerd. De winkeltjes zijn, leuk, en niet typisch afgestemd op toeristen. Het weer is droog, en af en toe komt zelfs de zon erdoor. Perfect stadsweer. We slenteren door de straatjes, bezoeken de kathedraal . Het plein ervoor heeft een koepel van felgekleurde ballonnen , wat het geheel sprookjesachtig maakt. ‘t Is ook fijn dat het hier autoluw is, bijna autovrij, zodat je kan blijven staan en naar boven kijken, want vele van de oude gebouwen zijn op de bovenste verdiepingen het mooist.

Op de terugweg passeren we nog langs de supermarkt, om inkopen te doen voor de volgende week. Als we buitenkomen hangt er een monsteronweer in de lucht, maar weeral gaat het aan ons voorbij. We genieten nog van een mooie avond aan het water, onze plek is mooi, en de plek aan het water ( de dure), blijft vrij, zodat ons zicht gevrijwaard wordt. Donderdag fietsen naar Bourdeilles.

De regen blijft uit en de voormiddag besteed ik aan een fietstochtje (met half lekke band) naar de fietsenmaker, en de bakker. De fietsenmaker is zo vriendelijk om gelijk de band te vervangen, terwijl ik wacht, gelukkig maar, want er is niets in de buurt om een koffie te drinken. Na een middagboterham trekken we erop uit, via de route touristique naar Bourdeilles, . De route is mooi, en zeer afwisselend, soms langs het water, soms langs de rotsen, en met veel mooie zichten onderweg. Het stadje zelf geeft ons als  we aan komen rijden al een zicht op de kastelen en de kerk, en we rijden tot de volgende rug om langs daar naar het pittoreske centrum te rijden. We parkeren boven aan de kerk, en verkennen zo de site van de kastelen en de straatjes, en genieten van het zicht op de Drôme. Langs de voetgangersbrug komen we terug op de fietsweg, en rijden terug naar de camping.

Vrijdagochtend is het markt in Brantôme. We fietsen in de ochtendzon naar Brantôme, en parkeren in het centrum , nog eens een marktje doen. De markt vertrekt in een straatje, en slingert zo langs de beide oevers, zo leuk, toffe kraampjes, gezellige drukte, terrasje met een koffie, echt Frankrijk op zijn best. We kopen bij een lokale producent stukken zeep, zodat we weer een tijdje verder kunnen. De namiddag is het zwem- en luiertijd.

Zaterdagochtend Abdij en site. Met de zon trekken we terug naar Brantôme, om de site van de abdij te verkennen, wat is zeker de moeite om het apart te doen, en er rustig de tijd voor de maken om langs het schitterende gebouw, het park en de boulevard te wandelen. Het is ook mooi nu, met zoveel kleurige bloemen en struiken. We fietsen nog langs de bakker, en genieten van een gezellige middag aan het water en het zwembad. We vouwen de luifel op in de late middag, er wordt regen voorspeld, maar deze blijft uit tot 22 uur, zodat we net tafel en stoelen weggeruimd hebben, als de bui er is, deze zal flink wat uren aanhouden.