Carcassonne

Via Montpellier hebben we een mooie route. Wel niet zo rustig als verwacht, want het is het einde van een verlengd weekend, dus regelmatig een file. En Montpellier zelf heeft geen echte ring, en dus een ramp, we hadden het idee dat we rondjes reden, maar toch hadden we de juiste route. We vonden slechts in de late namiddag een picknickplek, en konden ook de auto bijtanken, zodat we hier op de camping met een bijna volle tank staan, altijd handig.

We hebben een mooie camping, ook korte afstand van het Canal du midi, en ook 10 km van Carcassonne. (plaatsje Rustique) Ze zag er wat rommelig uit, maar de plaatsen zijn groot, en er zijn er meerdere met een schitterend uitzicht op de velden en weiden rondom. ’t Was wat puzzelen om de caravan op zijn plek te mooven, maar we zijn er ondertussen zeer bedreven in. Tegen dat we hier aankwamen was het droog, en kunnen we genieten van een mooie zonsondergang. De volgende dagen beloven toch wat beter weer te worden. We zijn benieuwd.

We zijn super blij met onze camping en de omgeving. Onze 1ste dag gaan we erop uit om onze voorraad aan te vullen, zodat wij niet al te dikwijls met de auto weg moeten buiten de uitstappen. Er is een schitterende nieuwe hyper leclerq op een flinke 5 km. Zelfs nog niet alle winkels zijn in werking . Maar de supermarkt is mooi aangevuld, en we keren terug met een voorraad voor een dikke week. Op de camping kunnen we brood kopen, en het is super lekker. Ook de croissants zijn heerlijk.

We willen hier toch ook wel wat fietsen, en dus trekken we erop uit. We vertrekken langs het centrum van Rustiques, en genieten van het mooie kerkplein , met de middeleeuws aangelegde tuin. We rijden verder richting Badens , naar Marseillette, de glooiende wijngaarden wisselen af met bloemenweiden, de klaprozen, lupinen , margrieten , brem ed bloeien weelderig. Het is perfect fietsweer, niet te warm. In Marseillette nemen we de oever van het canal du midi, om riching Threbes te rijden. Het fietspad is niet echt in goede staat, maar het is toch leuk fietsen, mooie zichten, en de oude bruggen en sluizen maken het pittoresk.

Tegen dat we in Trèbes aankomen, is er een flinke bui, maar een terrasje met grote parasols naast de jachthaven is een ideale schuilplaats bij een lekkere koffie. Het weekend van Pinksteren is het prachtig weer, en genieten we volop van de camping en het zwembad. Dinsdag bezoeken we de Cité van Carcassonne. We vonden een goede parking aan de nieuwe brug, zodat we via een kleine wandeling naar de oude brug konden, om vandaar een prachtig zicht te hebben op de cité.

Onderweg vroeg een Amerikaan aan gui om een foto te maken, bleek dat hij in Antwerpen, geboren was, en in 1952 geëmigreerd was. Wat een toeval , t was een leuke babbel. Naar de ommuurde stad is het toch nog een flinke klim, en het is snikheet. We moeten er toch aan denken om water mee te nemen, gelukkig is er te koop.

De omwalling is echt indrukwekkend, en ook de stad erbinnen is wonderlijk. Het is heerlijk om langs de wallen, en daarna door de straten te slenteren, genietend van de sfeer die er hangt. Het is moeilijk te beschrijven, maar de foto’s zeggen veel. Moe en voldaan komen we terug aan de auto, en rijden richting camping, om nog een duik te nemen in het zwembad.

Woensdag begint droog, en ik ga een machine was draaien. Maar tegen 11 begint de regen met bakken uit de lucht te vallen, t zal niet meevallen om de was te drogen. Heel de middag en avond is nat, en we stellen onze uitstap uit naar donderdag.

Gelukkig staan we op met volle bak zon, en de was gaat terug naar de buitenlucht. We genieten van het ontbijt buiten, en ook het middagbroodje smaakt lekker in de buitenlucht. Na de middag trekken we richting Lagrasse, een van de mooiste dorpen van Frankrijk en zo mooi bewaard. Het is niet zo gekend, en dateert van in de tijd van de Katharen. Het is een mooie rit door de wijngaarden, het valt op dat er wel vele kleine percelen zijn, moet niet gemakkelijk te oogsten zijn.

Lagrasse zien we al van ver, met de speciale toren, en de pittoreske huizen. We parkeren aan de post, alles is betalend, maar 1 euro voor een middag, dat is bijna gratis. We wandelen naar de oude brug, om zo een schitterend zicht te hebben, en stappen dan over de brug de smalle straatjes in, hier kan amper een auto door, gelukkig blijft iedereen er weg met de auto. De meeste straatjes zijn nog met de oorspronkelijke paden, gelukkig zijn er platte schoenen en sandalen, anders is het oppassen geblazen.

We lopen langs de prachtige markthal, langs de bibliotheek naar de abdijkerk, en komen zo aan het typische schoolgebouw, met erover een pleintje met gezellige terrasjes. We strijken neer in gemakkelijke stoeltjes van een wijnbar, en genieten van een fris glas streekwijn. Meestal drinken we iets fris, maar nu laten we ons toch verleiden, en ’t smaakt.

Langs de andere kant rijden we terug naar Carcassonne, waar we nog onze boodschappen gaan doen. We zijn dan ook zeer laat terug op de camping, en hebben een late-night diner met een lekkere paella. Morgen nemen we nog een zondag, en dan bekijken we wat onze volgende bestemming wordt.