Frankrijk 2019: een overzichtje

1STE HALTE : LIQUES, NORD PAS DE CALAIS

Na enkele drukke dagen  en in stukjes inpakken en boodschappen doen, zijn we zondag tegen 10.30u vertrekkensklaar, en ’t is droog.
Als het weer meezit, is het de bedoeling van niet te diep in Frankrijk te zakken, maar dat is voorlopig nog afwachten.

We rijden richting kust, en het verkeer valt op deze 1ste september best mee. We picknicken nog net in België, en kort na de middag komen we aan in Licques, dat in het hinterland ligt van Boulogne sur mer.

De camping valt goed mee, er is een overdekt zwembad, de plaatsen zijn zeer ruim en het sanitair is perfect in orde. Alleen jammer de  ze redelijk schaduwrijk zijn, en nu zijn zonplaatsen aan de orde.

We blijven hier enkele dagen en bedoeling is wat mixed activiteiten. ’t Is hier in elk geval heel stil en rustig, dus slapen we als de beste, en deze vakantie zal het rond 22 uur bedtijd zijn.

We hebben het weer mee , in de dag lekker warm, maar ’s avonds koelt het wel sterk af, en de voorspelling voor de volgende periode is minder, maar we zullen zien.

We genieten de 1ste dag van een rustige zonnige dag, en de camping voorziet ons van lekkere croissants en stokbrood. We krijgen ook wat fietsroutes, wel met de bemerking dat el fietsen best aangewezen zijn.
We trekken er op uit, de route is een 4O km, dus best ok. We hebben wel de hoogtemeters onderschat, en dat voor onze eerste route. ’t Is blijkbaar voor de hele streek de moeilijkste, maar we slaan er ons goed doorheen. Ik ben wel even in paniek, want batterij niet volledig opgeladen. Maar het lukt best. Er is maar 1 flinke helling waar het mij aan kracht en schakelvermogen ontbreekt, en waar ik moet afstappen. Moe maar voldaan komen we terug op de camping en duiken nog even in ’t zwembad om de spieren los te maken.
Jammer wel dat er onderweg geen cafeetje te bespeuren viel.
Dinsdag maken we tochtje, richting Boulogne sur mer. Een mooie weg er naartoe, en de ommuurde stad is heel leuk en pittoresk om in rond te wandelen. Ook de vesten zijn supergoed bewaard, en vormen een mooi park rondom rond.

2DE  HALTE : AUBIGNY  ( Vendee, omgeving La roche sur Yon)

Woensdag trekken we toch maar een stukje richting zuiden, om wat warmer weer op te zoeken. We hadden al bij voorbaat de Vendee als einddoel gesteld, en we houden het daarbij. We blijven wel net achter de kustlijn.
’t Is net te ver om in één keer te rijden, en we vinden ongeveer halverwege een camping à la ferme. ’t is echt wel bij de boer, de foto’s spreken voor zich. De wei is leuk en mooi gelegen, met zicht op een water, maar het sanitair is prehistorisch en gelukkig hoeven we het niet te gebruiken. Maar we moeten ook maar 10 euro betalen, best ok voor overnachting met el.

Donderdag komen we dan aan op onze 1ste halte in de Vendée, een nieuwe camping in Aubigny. De coördinaten kloppen niet, gelukkig staan er voldoende aanwijzingen.

Het onthaal is vriendelijk, en de plaatsen zijn mooi , ruim en zonnig. Het sanitair en zwembad is top. We installeren ons, en genieten van het zonnetje en gaan een plonsje wagen. Het water is effectief 28 gr, zalig gewoon, en door de koepel is het bijna tropisch warm.
Hier kunnen we best ons amuseren.
Vrijdag wordt niet veel gedaan, en plannen we een beetje de volgende dagen.
Zaterdag trekken we naar La roche Sur Yon. We hebben geluk, het is hier napoleon feest. Er is veel animatie : straattheater, muziek, poppenkast enz.. en dan ook nog de mechanische dieren, een hernieuwde kennismaking.
We luisteren naar de muziek, zien wat optredens, en kuieren langs de kraampjes. Een echte zonnige zaterdag.
In de late namiddag trekken we via de supermarkt en tankstation terug naar de camping.
Zondag is natuurlijk rustdag. Maandag rijden we naar Les Sables D’ Olonnes.
Een echt kuststadje, maar met heel wat historische gebouwen, en leuke straatjes. Het is de minste dag van weer, het is bewolkt, maar  niet koud.
Op een terrasje genieten we van een chocolat viennois. Tegen dat we terug aan de auto zijn, na een flinke wandeling over de dijk, begint het wat te regenen, en tegen dat we aan de camping zijn, valt de regen met bakken neer, en dit voor de rest van de avond.
Dan er Rode Duivelsvoetbal, dat we via wifi kunnen zien op de telefoon; Klein, maar ’t lukt best.
Dinsdag is het fietsdag, en met de geprinte route trekken we op weg. ’t is hier heel wat vlakker dan in Licques, en we genieten van de zichten rondom.
De plakkaten staan niet overal juist, en we fietsen dan maar wat via alternatieve wegen. Ook dat lukt best.
In de late namiddag duiken we nog even het zwembad in, en daarna is het luifel plooien, morgen trekken we richting de Marais Poitevin.

3de Halte : Marais Poitevin, Camping la Venise Verte

Onze volgende halte is niet zo heel ver weg, een tweetal uurtjes rijden, een dikke 100 km naar het zuiden.
We hebben een camping in het hartje van de streek, in  Coulon, aan de oever van de Sèvre. Het weer belooft veel goeds, het zal zomers warm blijven voor de volgende 2 weken.
We gaan hier een combinatie doen van uitstapjes , fietsen, en nietsen. Ook het zwembad wordt geviseerd.
Het is een openluchtbad, voelt heel fris aan , maar doet wel deugd bij 34 graden. ’t Zou normaal gesloten zijn, maar gezien het weer , werd beslist enkele weken langer open te blijven.

Niort is een eerste auto uitstapje. Het is een mooie stad, met knappe renaissance gebouwen, en een donjon, die prachtig gerestaureerd is. Tot onze verbazing is het hier wel wat op en af, met enkele steile trappen naar de hoogste site. En ’t is lekker warm. Wel jammer dat de overdekte markt niet werkt, het gebouw is wel open. Volgens de gids zou het de volledige dag zijn, maar duidelijk niet het geval.
Na wat uurtjes slenteren , strijken we neer op een gezellig pleintje , op een terrasje van een echte koffieshop. We bestellen een caféé viennois glacee. Een superheerlijk drankje , met sterke koffiesmaak, ijskoud en vooral verfrissend, wat een traktatie.
We sluiten de dag af met een supermarktbezoek, zodat we weer voorraad hebben voor de volgende periode.
We genieten hier ook van de ruime plaatsen op de camping, de rust en het zwembad, en dit met een spannend of een ontspannend boek.
We maken nog een autotocht naar Maillezais, het culturele hart van de Marais. Op deze site van de abdij ontstonden de gecultiveerde gebieden in het moeras, het water werd gekanaliseerd en op de hoger gelegen stukken ontstond landbouw en veeteelt. De site was ruimschoots de moeite waard, de evocaties met klank en licht waren boeiend, de ruines indrukwekkend.
De tijd vloog, en ’t was al flink laat in de namiddag dat we via de supermarkt passeerden.
Onze fietsen werden hier ook goed gebruikt. We maakten drie flinke toeren, elk door een ander deel van de marais, en langs de Sèvre. Vooral de groene omgeving , en het filterende licht maakten deze tochtjes leuk. We moesten welk elke dag onze fietsen poetsen, want de fietspaden waren hier vooral van witte kalksteen, die met dit droge weer zeer stoffig waren.
Thuis zullen we werk hebben, want de wielen hebben we niet gedaan.
Coulon was een leuke eindpunt, met enkele gezellig terrasjes , waar we onszelf trakteerden op een drankje of een ijsje. Voor onderweg kan je hier best altijd een drankje voorzien, want veel terrasje vind je niet. De laatste fietstocht was wat een avontuur. Na ongeveer 14 km is Gui plat gereden, ’t wordt zowat een gewoonte om elke vakantie een fietsenmaker te bezoeken.
Gelukkig waren met op een dikke km asfaltweg van Magné, waar je via een verkorte weg terug naar de camping kon. Gui met mijn fiets de auto halen, ik te voet langs de kronkelende weg naar de kerk van Magné, waar we mekaar gemakkelijk terugvonden. Een superwarme wandeling.
Daar naar de dichtstbijzijnde fietsenmaker gebeld, in Niort en de situatie uitgelegd. Hij wilde de band onmiddellijk herstellen. ’t Was een super sympa, die gespecialiseerd was in Nederlandse fietsen.
We kregen complimentjes over onze Koga’s, hij was er verzot op , en liet zijn vrouw op pc alle gegevens opzoeken , wilde deze ook wel verdelen.
Bij een gezellige babbel werd het euvel hersteld, alles nog even nagekeken en gesmeerd. Gui met auto terug naar camping. IK met fiets , stuk langs de grote baan, en in Magné de weg naast de Sèvre. Zo mooi, en mezelf getracteerd op ijsje in Coulon.
We hebben ons hier ook verwend met lekker eten : we hebben een keer bezoek gehad van een pizza kraam, met lekker gevulde , heel fijne pizza’s.
De laatste avond hebben we onszelf getracteerd op een traditionele maaltijd in de auberge de l’ ecluse, waar we te voet naar toe konden wandelen.
’t Was een gezellige boel, met een goede ontvangst, en lekker en eerlijk eten. Gui een visgratin, ik terrine , daarna een maigret en boeuf, en als dessert Ile flottante met chocola , en daarbij een lekkere streekwijn.
Na een sterrenwandeling, direct bed in, en ik ben uitzonderlijk boven mijn we boek in slaap gevallen, amper 22 uur gehaald, en geslapen tot 8:30.
We hadden luifel en buitenmeubilair al weggeruimd, en na een rustig ontbijt waren we ruimschoots op tijd weg.

4de HALTE MONTREUIL BELLAY  (Anjou)

We blijven op een flowercamping, maar weer een stukje hoger deze keer, richting Saumur, in Montreuil Bellay. Deze camping ligt in een park aan de rand van het stadje , aan de over van de rivier, en met zicht op het kasteel, mooier kan toch niet?
Hier blijven we nog enkele dagen, al naargelang het weer.
Vandaag genieten we nog volop van warme temperaturen, en nemen we een duik in het overdekte zwembad. Ondanks dat er toch flink wat volk staat, is er in het water weinig tot geen volk, we hebben zelfs een tijdje het bad voor ons alleen.
’t Wordt wel wat bewolkt , maar we kunnen nog gezellig buiten eten en nakaarten. Tegen 21 uur komt de regen wel aanzetten, maar ’t zijn maar wat korte buitjes. We twijfelden eerst over de luifel en buitenmeubilair, maar hebben toch maar geïnstalleerd.

We staan op  en ’t is droog, en af een toe een waterzonnetje. We kunnen buiten ontbijten en middageten. De voormiddag vliegt voorbij met klusjes.
’t Weer is beter dan voorspeld, en het wordt een zondagse fietstocht.  We volgend de Thoyez en het uitgestippelde fietspad. We hebben wel een fikse wind tegen, en onze batterij is niet helemaal vol. We dachten tot thoars te kunnen, maar lukt net niet. We genieten van mooie zichten, en op de terugweg hebben we een panoramisch zicht op montreuil en zijn kasteel.
Nu met wind in de rug is het veel fijner fietsen. We zijn net terug op camping, als het wat druppelt, maar niet genoeg om al naar binnen te gaan.
Apero buiten dus. Het zwembad lokt ons , ’t is echt wel genieten. Maandag bewolkt maar droog. ’s Nachts wel getokkel op het dak. In de namiddag wandelen we richting montreuil voor de uitgestippelde stadswandeling, die we bovenaan beginnen, dan hebben we de stevige klim al gehad in het begin. ’t Zijn zeer onregelmatige trappen, dus niet gemakkelijk. Het stadje zelf ligt er verlaten bij, op wat toeristen na. ’t moet vroeger wel rijk geweest zijn, mooie gebouwen en herenhuizen, en dan de site van het kasteel, ongelooflijk mooi. Als we de kathedraal buitenkomen, begint het wel te regenen, en het mooie weer zit erop voor vandaag, en we geraken niet droog thuis.
Dinsdagochtend is het markt, we willen wat voorraad aanvullen. We geraken nog droog tot aan de voet van het kasteel, maar dan begint het te regenen, gelukkig onze beste regenjassen aan, want voor we boven zijn, hoost het, en het zal niet stoppen voor we terug aan de caravan zijn.  Er zijn maar enkele kramen, we kopen vlees en paté op het ene, en wat groenten op het andere kraam. Alles topkwaliteit, maar wel tegen een prijs. De namiddag wordt zelfs droog en zonnig, maar wel met een stevige wind. Onze Engelse overbuur vond het niet nodig om zijn dure luifel vast te zetten, en jammer genoeg heeft deze een stevige windvlaag niet overleeft. Wij vouwen de onze op, omdat het nu droog is, en we morgen verder noordwaarts rijden.
We gaan nog een laatste plonsje doen, en het is tropisch in het zwembad, dat we de volgende 2 uren voor ons alleen hebben.
Het avondeten smaakt heerlijk vers bereide stoofpot van kalkoen en champignons, met daarbij een streekwijn.

LAATSTE DEEL : DE RIT NAAR HUIS VIA GELE WEGEN

Vandaag, woensdagochtend, is het droog , anders dan voorspeld. We ontbijten rustig aan een lekker croissantje.
Tegen 11 zijn we onderweg, en nemen de gele wegen recht naar boven. In de voormiddag nog veel kleine dorpjes met prachtige kastelen, in de namiddag weidse zichten over de velden. We hebben wel moeite om parkeerplaats te vinden om te lunchen, en het wordt dus vrij laat, maar we staan op een oud stationsplein.
Buiten 1 flinke omleiding, gaat het vlotjes, en we rijden hele stukken alleen op de wereld. We besluiten te overnachten in illers combray, we kennen daar de camping le bois fleuri. De mover , die vanochtend al haperde , doet het helemaal niet meer, en we moeten de caravan manueel op de plaats duwen, gelukkig vlak en verhard.
Als we geinstalleerd zijn, kijkt gui alles na : mover zelf ok, en de batterijen van de zender ook. We merken dat er wat aangeladen is op de contacten, en na een goede schoonmaakbeurt, lukt het terug. Hopelijk morgenvroeg ook nog. Seffens eten  we lekkere pizza met een glas wijn, en lezen we het slot van onze boek.

Groetjes
Gui en Liliane