Frankrijk 2021: het slot van een fijne vakantie

Uiteindelijk wordt de laatste week nog een topweek : de mistral blijft weg, en we krijgen een schitterende nazomerweek, met koude nachten en frisse ochtenden, maar stralend mooie dagen. Dinsdag trekken we er nog eens op uit met de fiets. Deze keer een route die via een mooie weg via kleine leuke stadjes naar Bedoin aan de voet van de Mont Ventoux leidt. We zijn ondertussen de kleine klimmetjes gewoon, en het gaat hoe langer hoe vlotter. In Bedoin op het plein voor de school genieten we in ’t zonnetje van een fris drankje (dat hier wel 2 euro duurder is dan elders), maar het is plezant om al die wielertoeristen te zien passeren. Via de “gewone” baan fietsen we dan terug naar de camping. Daar zijn nog elke dag nieuwe gasten. Het blijft toch flink wat volk op de beneden plein, boven loopt het, behalve aan de rand, stilaan leeg (zijn ook schaduwplaatsen, en in de schaduw is het niet zo aangenaam, je kan de zon best gebruiken).

Woensdag maken we een schitterende autotocht, naar de Gorges van de nesque, en zo via Malaucene en de Dentelles van Montmirail en Beaume de Venise terug naar Mazan. Het is moeilijk te beschrijven met woorden, zo mooi, en we hebben ook de juiste rijrichting gekozen. De laatste weken zijn de herfstkleuren ook te voorschijn getoverd, en dat samen met een staalblauwe hemel en zon, letterlijk schitterend. We stoppen op verschillende plaatsen om van de natuur te genieten. Er is weinig of geen verkeer, dus dat gaat prima. In deze Gorges slingert de weg zich boven, en niet beneden, dus in plaats van het ingesloten gevoel, krijg je hier de zichten over de kloof van boven uit. In de mooie vallei die we daarna doorkruisen, picknicken we op een mooie plaats.

De dentelles de Montmirail zijn een groep van hoge en speciaal gevormde rotsen, die we ook vanop de camping kunnen zien. Samen met de Ventoux vormen ze de einders van de brede vallei waarin de camping ligt. Elke bocht geeft weer een ander beeld. Ook de zonnestand is heel bepalend voor de zichten.

Donderdag is weer een dag met staalblauwe hemel vanaf het ochtendgloren. We besluiten op de middag om na de middag nog eens de Ventoux te doen, en hopelijk nu bij volle zon. Ook nu weer beginnen we de rit door het bos, met zijn schitterende gouden kleuren, waarop de zon weerkaatst. Echter, eens het bos uit, zien we boven de top een dikke wolk hangen, en voor we helemaal boven zijn, keldert de temperatuur en zitten we op de top terug in de dikke mist.

Deze berg is echt onvoorspelbaar, en we lezen van een bevriend koppel, Karel heeft al 69 keer de berg met de fiets gedaan, dat hij al verschillende keren vertrokken is met brandende zon, en boven bijna bevroor van de kou. (wij hadden 21 graden beneden, en nog slechts 4 graden boven). Het grappige was dat we op de camping terug heerlijk warm weer hadden, en dus nog een fijne namiddag met apéro buiten. Ondertussen hebben we Deense buren, die eerst heel terughoudend waren, maar de 2de dag zelf een babbel kwamen doen. Zij blijven hier nog paar dagen langer dan ons, hebben hun voortent gezet en helemaal katveilig gemaakt met netten. Zij zitten zelf ook niet buiten, maar in de tent achter de netten, bij de kat.

Vrijdag komen we niet van de camping, en genieten we gewoon van het schitterende weer, en zitten we buiten tot met de aperitief . We kraken onze laatste fles champagne, heerlijk toch. Zaterdag gaan we terug naar de markt in Pernes: we kopen er kaas en wijn, en sluiten af met een café crème bij de bar Paroisse.

Zondag fietsen we naar Caromb, want de laatste week is er geen broodservice meer. Het is een leuk tochtje van een 12 km heen en terug , met op het einde een stevige klim. Bij de plaatselijke bakker geurt het heerlijk naar verse baguette, en we kopen ook nog croissants. En uiteraard, onze café crème op een terrasje, helemaal zondag in Frankrijk. Verder houden we aan de zondagse rust, en de babbeltjes met onze buren.

Op maandag rijden we nog naar Carpentras, waar we tanken en in de supermarkt onze voorraad aanvullen. In de late namiddag ruimen we onze buiten op, en poetsen we de luifel, zodat alles netjes opgeborgen wordt voor de winterperiode. Onderweg doen we basic. Voor de trek naar huis laten we onze wekker aflopen op 8u15 om rustig te kunnen ontbijten, en op te kramen, zodat we tussen 10u en 10u30 kunnen vertrokken zijn.

De 1ste dag nemen we de route touristique door de Drome richting Grenoble. Dit is nog een hele dag genieten van de streek en de natuur. Uiteraard gaat deze route vrij traag, en we beslissen in de namiddag om te overnachten in Les Arbrets (waar we ook al op de heenweg weekje verbleven). Het is een super camping, waar we een goeie plek hebben gekregen. We kunnen nog een uurtje genieten van het heerlijke zwembad hier. Jammer genoeg is het restaurant gesloten vandaag, dus het zal resto Lili zij voor de thuisreis.

We staan op woensdag op met vrij dikke nevel, die gelukkig tegen dat we vertrekken, stilaan begint op te trekken, maar het wordt toch middag eer het volledig helder weer is. De weg is gelukkig niet in nevels gehuld, en het is echt rustig. We hebben gerekend, en dat lukt perfect, om in Langres te overnachten. Ook deze camping hebben we jaren geleden al eens bezocht, en er fijne dagen gehad. Ondertussen zijn hier de plaatsen, heraangelegd met grind. We zijn er lang niet alleen, maar het zijn vooral doortrekkers die op de camping staan.

We kunnen nog een uurtje genieten van de zon, vooraleer deze verdwijnt achter de bomen. Ook hier loopt het seizoen op zijn eind, en is er geen broodservice meer, maar daar zijn waren we op voorzien.

Donderdag staan we op met dikke mist, zodat we zelfs het sanitair gebouw niet zien, niet leuk om te rijden, en deze keer vertrekken we in de mist. Al rijdend valt het gelukkig nogal mee. Op de middag zijn we in de buurt van Epernay en Mareuil sur Ay. We hebben onderweg ook geluk om 2x te tanken aan redelijke prijs, want de diesel is fors de hoogte in. In de middag komen we aan in Guignicourt, de 1ste keer dat we deze camping bezoeken. Goed gelegen, mooie plaatsen, overdekt zwembad. Wel geen echt vriendelijke ontvangst, de jongen is heel vriendelijk maar de oude baas weigert de korting op basis van het boek, omdat we de kaart niet meer hebben, dus volle pot betalen. We zullen dus volop gebruik maken van zwembad, water, elektriciteit, douches …. Morgenvroeg fiets ik nog naar de bakker voor vers stokbrood en croissantjes. (ook voor zaterdagochtend).

Morgen is het nog het laatste stuk rijden, maar dat is bijna volledig autosnelweg. We proberen op tijd weg te zijn zodat we in de middag thuis zijn, en voor 18 uur de caravan in de stalling te parkeren (en alles uitgeladen hebben.)

Het waren weer fijne maanden, die super vlug voorbijgingen, zonder een minuutje verveling (ik heb zelfs niet gekleurd). De bib e-books waren een welkome ontdekking, en de streken die we bezochten waren verrassend mooi. Bovendien waren de campings top. ‘t Was niet altijd het zomerse weer waar we op gehoopt hadden. We hebben ongelooflijke regendagen gehad, maar die waren vlug vergeten met de laatste 3 schitterende nazomerweken. En nu de wintermaanden thuis, terug plannend voor onze volgende trip naar…. Geen idee.