Gers: Haute Garonne

We hebben een nieuw hoekje gevonden. Na lang wikken en wegen besluiten we om noch de voet van de bergen te doen, noch de baai van Arcachon, maar bijna recht naar boven te rijden, omdat daar toch ook nog wat onbekende stukjes liggen. We hebben meer zin in leuke dorpjes en uitstapjes, dan fietsen op dit ogenblik, zodat deze bestemming interessanter is dan het fietsgebied van de Landes. Dat komt nog wel eens.

We vinden een leuke camping ( op papier dan toch, en op hun webstek.), dat is een dikke 200 km van Carcassonne. ‘t Is weer een mooie rit, langs onbekende glooiende wegen, eerst nog wijn, en dan meer landbouw , afgewisseld met wat kleine bossen. Op de middag vinden we een supermooie picknickplaats, een zeldzaamheid om deze juist op het gepaste ogenblik te vinden.

In de namiddag, binnen een straal van 50 km van de camping, komen we mooie stadjes en dorpjes tegen, waar we jammer genoeg niet zo direct kunnen parkeren met de caravan. Maar de afstand is perfect om er een dagtocht van de maken , deze richting uit.

We naderen onze bestemming, en de ingang van de camping is al veelbelovend, ruim, gemakkelijk, verzorgd, t is een echt park. We checken in, en mogen een plek gaan kiezen, zoveel keuze, ’t wordt moeilijk. De standaard plaatsen achter in het park zijn schitterend, mooi, vlak, privé tussen haagjes, en sanitair op de rij. Niet nodig om extra te betalen voor een pitch dichter bij het zwembad, of met eigen waterkraantje. We kiezen een plaats, en als we geïnstalleerd zijn, met luifel en auto, hebben we nog zoveel ruimte over. En zowel schaduw als zon. We eten altijd onder de luifel, maar verder zitten we liefst gewoon open, maar dan moet er wel mogelijkheid zijn om te kiezen warm of wat beter beschut.

Zondag wordt onze wasdag, er zijn hier grote machines, want het is van een hele maand. 3 was en droogkasten, en een voormiddag tot 14 uur zijn we er zoet mee, telkens over en weer, insteken, versteken, plooien en terug in de kast. Dan hebben we een ontspannen namiddag verdiend aan het zwembad. Hier is het een echt recreatie bad, je kan er gewoon inlopen, er is een jacuzzi, en het is nergens echt diep. Maar wat een zicht op de torens. En weer goede ligbedden en parasols, zon of schaduw. Na een lome middag, een douche is het apero-tijd, en de hamburgers smaken bij de ondergaande zon.

Maandag ochtend wandelen we naar La Romieu. Er is een wandelpad vanaf de camping. We kopen een brood, dat kan in de rugzak. Het dorp is zo mooi bewaard, de 2 torens van de abbatiale domineren langs alle zijden. We lopen eerst langs de zijkant, en volgen de richting naar de Lavoir, die zo schitterend gelegen is, met een zicht! Door de smalle poort wandelen we het straatje door naar het centrale plein. Hier zijn een paar terrasjes, een winkeltje , en verder de rust. Dit is ook een halte op de Compostella route, dus ook een refuge om zeer goedkoop te overnachten voor de wandelaars. Het resto kent wel zijn prijzen.

We besluiten om de binnenkant van de abdij, en de verder gelegen tuinen later deze week te doen. We moeten de tijd krijgen om alles wat te verwerken, zoveel mooie indrukken. Met zicht op de torens genieten we van een lekker café crème, waar we deze keer een grote Lavazza krijgen, en apart een grote kan warme opgestoomde melk. Pure luxe. In de namiddag is het weer tijd om het dolce far niente verder te verfijnen, de kunst om jezelf toe te staan om te niksen.

Dinsdag , morgen dus, gaan we richting Condom en Larressingle. We zijn blij dat we niet met de fiets gegaan zijn, immers de wegen zijn hier dusdanig glooiend, dat het voor ons amateurfietsers niet ideaal is. Het is een mooie weg , en we bezoeken eerst Larressingle. Het is een prachtig gelegen, kleine vesting, de muur rondom intact , en is pas gerestaureerd, ook het gehuchtje zelf is zo mooi. We slenteren op ons gemak langs de huisjes, de burcht en de kerk. De geur van jasmijn hangt ook hier .

Onderweg maken we nog een halte aan de mooie site (dankzij een wegwijzer) van de 2 sluizen op de Baise, een weg die amper breed genoeg is voor 1 wagen slingert ons naar het water, dat een gele schijn heeft, vermoedelijk van de ondergrond. Maar het is er zo rustig, een ideale plek om wat te vertoeven, denk dat het hier in de weekends best druk is, want er is een grote parking, aangeduide wandelroutes en een mooie picknickplaats. De abdij van Flaran staan helemaal in de steigers, en we besluiten om hier de binnenkant niet te doen. Condom voldoet helemaal niet aan de verwachtingen, enkel de kathedraal en het  plein ervoor met de musketiers heeft enigszins een uitstraling, we zijn dan ook vlug terug vertrokken, zodat we nog even kunnen zwemmen.

Woensdag is het luierendag!

Donderdag trekken we er terug op uit, en verkennen de driehoek Lectoure, Montfort en Fleurance. 3 haltes, drie verschillende stadjes/sites/dorpjes. Lectoure is levendig, en vanop de hoogte waar het stadje ligt heb je een overzicht over de ganse regio. Het is duidelijk vroeger zeer welvarend geweest, en nog altijd een halte op de Compostella route. De meeste gebouwen zijn uit de plaatselijk wit/gele steen opgetrokken, en mooi in stand gehouden. De pleintjes en straatjes zijn zeer aantrekkelijk.

Volgende halte is een klein dorpje, waar we vol bewondering het kleine marktplein bezoeken. De indrukwekkende hal heeft een houten gewelf, de de huisjes rondom zijn zo knap gerestaureerd…jammer genoeg is alles gesloten, en kunnen we op het terrasje niet van het zicht genieten. Onze laatste halte is Fleurance, waar de romaanse kerk en ook weer een indrukwekkende markthal is, tevens gemeentehuis. Deze is echter , in tegenstelling tot Montfort, opgetrokken uit de plaatselijke steen, en wordt gesteund door robuuste pilaren, al bij al zeer de moeite. Op de terugweg stoppen we op onze weekboodschappen te doen, want aan de campings waar we staan is er wijde omgeving geen supermarkt.

Vrijdag krijgen we in de voormiddag de regen over ons, we hebben echter wel geluk , want de onweders zijn weeral niet voor deze omgeving. In de namiddag klaart het mooi uit, en hebben we nog een rustige middag op onze wei.

Zaterdag is Romieudag, en gaan we in 2 delen de rest van onze gastdorp verkennen: in de voormiddag bezoeken we de abdij en de site. In de namiddag trotseren we de hitte en wandelen we naar de tuinen, een prachtig hectarengroot parkt, ingedeeld in mark, boomgaard, en verschillende tuinen. Zo de moeite waard , en het ideale seizoen om hier een middag door te brengen. Gelukkig staan er overal banken tussenin in de schaduw, zodat het ook met deze temperatuur best ok is. We eindigen de middag met een vers glas appelsap uit de boomgaard, en een sorbet van eigen kweek abrikoosjes , heel verfrissend; Voor thuis kopen we nog honing van het park zelf. De weg terug naar de camping is nog zinderend van de hitte, ondanks de late middag, we hebben voor vandaag echt onze stappen gezet.

De foto’s tonen meer dan woorden kunnen.

Zondag is rustdag, en doen we enkel een wandelingetje naar de bakker. De rest van de dag werken we onze admin bij, en betalen we hier onze rekening, vanmiddag gaan we nog wat zwemmen. Vanavond is het opbreekdag, want morgen trekken we naar onze volgende bestemming Brantôme.