La Brenne en de Vallee de l’ Indrois (21/06 t/m 27/06)

Vanochtend wakker geworden met een waterzonnetje, voldoende om gezellig in de zon te ontbijten, en droog te vertrekken. We maken maar een korte rit, zo’n 110 km, noordoost van Poitiers. Het is een mooie rit in landbouwgebied, en we vinden een supergezellige picknickplaats op een pleintje, met een mooi bewaard marktgebouw. Extra is de bakker , waar we een kraak verse baguette kopen voor bij onze kaas en paté, zalig lekker middagmaaltje.

De camping die we gekozen hebben (niet uit het boek), valt dik tegen: wel open, geen kat te zien, ook geen onthaal, en een gesloten bareel; er komt maar iemand op 18u30, en het is nog maar 14u30. We wijken uit naar de municipal van Le Blanc, basic camping, maar goede plaats, en elektriciteit en water, meer moet dat niet zijn. We rijden nog naar de E. Leclerc voor aanvulling van de voorraad, en tanken. Als we buiten komen, zien we het onweer en de wolkbreuk snel naderen, en we geraken nog net aan de auto. Binnen de kortste tijd staan de straten blank, gelukkig is er een afdak aan het tankstation. De camping is blijkbaar wel goed gelegen, en onze plek is nat maar niet drassig.

We staan hier maar met 2, en als ik de vuilbakkenwandeling doe, laat ik nog een camper binnen. Het weer hebben we niet in de hand, en ook dinsdag wordt een regendag, alhoewel hij droog begint. Die ochtend is huishoud dag: bed verschonen, stof afnemen, stofzuigen en opnemen, zodat ons huis op wielen weer kraakschoon en fris is. We eten op tijd, en trekken er dan met de auto op uit, in de hoop dat het bij een beetje regen blijft.

Langs kleine en nog kleinere wegen, langs bochtige wegen en glooiende akkers, rijden door het natuurgebied van de Brenne, met heel veel etangs met een rijke vogelpopulatie. Bij goed weer een heel fijn gebied om te fietsen. We spotten een fazantenkoppel, en kijken vol bewondering naar een vlucht zwanen, zo sierlijk. Ons hoofddoel van de middag is een bezoek aan een dorpje uit de ranking van de mooiste dorpjes van Frankrijk Angle sur Anglin.

Op ‘t eerste zicht, nadat we van de parking vertrekken, niet speciaal, tot we beginnen wandelen. Jammer van de regen, maar ‘t valt al bij al nog mee. Het uitkijkpunt geeft ons een goed beeld van de 3 kwartieren waaruit het stadje bestaat: boven, het kasteel en beneden. Elk stukje heeft zijn eigen mooie hoekjes, een overdekt straatje, de ruïnes van het majestueuze kasteel, waar we naar het uitkijkpunt klimmen, en de benedenstad, met de brug over het water, de pittoreske watermolen en de schitterende zichten op de bovenstad, het water en het kasteel. ‘t Is hier echt een stop waard, en als we dan ook nog een echte Salon de thé spotten …. laten we ons verwennen door de Engelse eigenares, met een Afternoon Tea. We zullen niet echt veel eten vanavond, het is een volwaardige maaltijd.

We zijn wel binnen gaan zitten, want buiten (met prachtig uitzicht) is het zelfs onder de grote paraplus niet aangenaam nu met de nattigheid. Via een mooie bosrijke weg rijden we terug naar de camping, waar we net tijdens een flink onweer aankomen. We zullen dus niet moeten buiten zitten. We hebben ondertussen wel wat extra mede kampeerders gekregen. Het weer wordt er niet echt beter op, en de nacht is er weer één met regen en nattigheid. ‘t Is nu midden in de week, en we trekken een 120 km terug richting noord, naar de Loiret. We hebben een een camping in de cité royale Loches gespot ,die volgens de gids goed zou moeten zijn.

‘t Is niet echt ver, maar we hebben onderweg toch nog een dorpje met een bakker, waar ze vers stokbrood verkopen. Wat verderop is er ook nog een goeie picknickplaats waar we de middagstop houden. Dit is ook best ok, omdat de meeste campings in dit seizoen middagpauze houden tot 13u30. Tot onze grote verbazing is de bareel om 13u50 nog steeds gesloten. We lezen dat de middagpauze tot 15u30 is. Dan maar gebeld naar de receptie, waar ze ons dit bevestigden, en dat we dan maar moesten wachten. No way! Zo wijken we dan maar uit richting Montresor, ons 2de doel hier, en in Chemillé sur Indrois worden we warm verwelkomd op de Camping du Lac. Fijn onthaal, super goede plaatsen, een uitzicht, mooi en modern sanitair en een verwarmd zwembad. Nu nog wat meer zon en het is OK. We zullen er wel een gedacht van moeten maken dat het weer wisselvallig zal zijn. Ik neem toch al een duik, en moet zeggen, het water was meer dan voldoende warm, net geen badwater.

Donderdagochtend nog wat grijs begonnen, maar toch vrij goed van temperatuur, we fietsen naar de bakker in Montresor, om zo’n 3km van hier. Er is geen broodservice op de camping. Toch wel jammer. We krijgen een 1ste zicht op het stadje. Hier komen we zeker terug. Op de middag maken we gebruik van de wasserij van de camping, om onze was die we verzameld hebben te wassen en te drogen, minder werk als we thuiskomen.

De namiddag rijden we terug naar Montresor want de zon breekt door, en dus perfect voor een bezoekje aan een stadje uit het mooiste wat Frankrijk te bieden heeft. Echt wel de moeite waard. We slenteren door de straatjes, bezoeken het imposant en hoog gelegen kasteel, wandelen langs de Indrois. Hier bewonderen we de waterwerken van Eiffel alsook het uitzicht op het stadje. Beneden aan de kasteelmuur, naast de markthal, is een gezellig terrasje in de zon. We nagenieten na van ons bezoek bij een lekkere Leffe van’t vat. De vrijdag is een doe-niets dag, gewoon genieten van het mooie weer. Zaterdag is het gelukkig nog altijd droog, wel met een redelijk dicht wolkendek. Dit belet ins niet om na de lunch richting Loches, de cité royale, te trekken.

De site is zeer indrukwekkend, en volledig opgebouwd uit de typische witte steen van de streek. Het is wel wat overweldigend en classicistisch. Niet direct onze stijl. We houden meer van het intieme middeleeuwse. Toch bewonderen we de statige gebouwen, en maken de klim helemaal tot aan de donjon, die de site domineert. Na onze stadswandeling trekken we richting E. Leclerc, waar we onze voorraad inslaan voor de volgende dagen. Er is weer een verse vistoog, dus vis staat zeker op het menu. Terug op de camping, is het best nog aangenaam (18u30), en gaan we nog even zwemmen. Na een lekker maal van beuling met appelmoes en maisbrood, is het tv avond met Fort Boyard, en zonder onderbrekingen, een heel goede internetverbinding, hopelijk morgen ook met de voetbal.

Vanaf middernacht start onophoudelijke regen, die niet ophoudt voor 9u00 in de ochtend, gelukkig is het aangenaam van temperatuur. Na de middag, het is droog gebleven, stappen we op de fiets om een toertje in de omgeving te doen. Het gaat flink op en neer, maar met onze e-bike is dat geen probleem. We komen bij een bosweg naar een Ermitage, en besluiten een kijkje te gaan nemen. Hier vinden we een verzameling gebouwen, die deels gerestaureerd zijn, in een mooie en heerlijk rustige omgeving. Een beetje beduusd kijken we rond, en er komt een heer vragen of we graag uitleg en rondleiding hebben. We beamen, en de volgende uren neemt één van de 3 monniken ons mee in de historie van de Ermitage en de de kerk in Frankrijk. Er is nog een buurtbewoner die er ook aankomt en mee luistert, maar verder is het een privé onderonsje. Onverwacht leren we enorm veel bij over de geschiedenis van deze streek, en de verhoudingen tussen de royals, de kerk en de bevolking. De middag vliegt zo voorbij.

Daarmee zit onze week er weer op, vanavond is het voetbal Belgie – Portugal, en volgen we het met onze klasgenoten weer via whatsapp. Nog een weekje, en we zijn weer thuis. Jammer genoeg zal de laatste week niet veel bijzonders zijn van weer. We blijven nog enkele dagen hier hangen, en verhuizen dan naar Seilly le Sec aan de Somme, waar we de laatste dagen hopelijk nog wat kunnen genieten van fietsen en een overdekt zwembad.