Mazan, Provence, regio Avignon / Mont Ventoux (deel 2)

We gaan hier zoveel mogelijk profiteren van het buiten zijn, en van de goedweerbubbel die hier blijkbaar hangt. Normaal blijven we niet veel langer dan 1 week op 1 plek, maar hier heeft het niet veel zin om te verkassen : elders geen betere campings noch beter weer, ook niet meer naar het zuiden, en hier is wel volop amusement in een straal van 50 km. We leven hoe langer hoe meer in slow motion, ’t zal wennen zijn in november. Dinsdag is Carpentras ons doel. Het mooie oude stadje is echt Provencaals. Het is wel grappig: iedereen loopt hier al bijna in winteruitrusting  (voor hen is 21 graden koud), je kan er nu de toeristen zo uitpikken, in shorts of lichte broek, en T-shirts.

Het valt ook hier weer op dat in heel veel stadjes het centrum zoveel lege winkels heeft, nog meer dan bij ons zijn alle winkels in de commerciële centra ondergebracht. Wel jammer, want dat maakt dat ook op een zonnige namiddag het vrij doods is. In de late namiddag slaan we onze voorraad op in de E. Leclerc, zodat we weer een week verder kunnen. Kleine zaken kunnen we bijkopen in de Utile hier vlakbij, dat doen we met de fiets. We hebben leuke Zwitsers buren, waar we regelmatig een babbel mee doen.

Op woensdag is het fietsdag, en volgen we de route des Vignerons. Dat valt ons best mee, het omhoog fietsen, en ook het vals plat kunnen we aan. Onze conditie valt dus nog best mee. We genieten van de weidse zichten, met altijd in een ooghoek de Mont Ventoux , echt wel dominant. ‘t Fijne is dat deze berg heel veel gezichten heeft, en zelden hetzelfde uitzicht heeft als de vorige dag/uren zelfs. We duimen dat we hem nog eens kunnen oprijden met helder weer.

Vrijdag wagen we ons aan een tochtje dat al wat moeilijker is, met Caromb op een hoogte als eindpunt. Gelukkig is er daar een terrasje , waar we in t zonnetje genieten van een fris drankje. Zaterdag is het markt in Pernes, en we hebben beslist om deze elke week mee te pikken. Deze week is er hoog bezoek van Marine Le Penne, gelukkig is ze weg tegen dat wij aankomen. We kopen lekkere kaas, en ook de wijnboer is er nu, een karton om voor te proeven nemen we ook mee. Volgende week een voorraadje voor thuis. Op het terras van de Bar Tabac zit veel volk, er is gelukkig nog een tafeltje vrij. Er zijn nog wat supporters en journalisten blijven hangen, gezellig druk dus, maar de café crème is nog even lekker. De rest van het weekend genieten we van een spannend boek in de zon, babbeltjes met de buren, niksen.

Maandag wasdag, hier meer dan thuis, waar het wassen varieert van het aanbod. Het is over en weer lopen, want de timing van droog en was komen niet overeen, en misschien willen nog andere mensen wassen. Gelukkig is deze maandag er geen file. De handdoeken zijn niet droog met 1 tijdslot, en als ik extra jeton ga halen en zeg waarom, krijg ik hem gratis. Service toch? Tegen de avond is alles terug proper in de kast.

Dinsdag wordt weer een fietsdag. Deze keer durven we al wat meer, en rijden via enkele leuke typische Provencaalse dorpjes, gelegen op topjes, naar Bedoin, het mekka van de Ventouxfietsers. Het is een schitterend parcours. En we genieten volop. In St Pierre ligt de afslag naar het fietspad naar Bedoin licht verborgen links, en Gui, die sneller naar beneden durft als ik, is er voorbij en de bocht achter. Ik in het gedacht dat hij is afgedraaid, kom tot de ontdekking achter de 1ste bocht van het fietspad dat we allebei op andere weg rijden.

Gelukkig is er de gsm, en we besluiten elk de 5 km naar Bedoin apart af te werken. Ik heb wel geluk, want Gui heeft de grote weg, die wel korter is, maar lang niet zo mooi. Ik geniet van het gezellige en niet al te moeilijke fietspad, dat overgaat in strade bianco en wel wat over los zand, maar best te doen. Alleen wel wat eenzaam, want geen enkele andere fietser tegengekomen, als je nadien overdenkt ….

In Bedoin vinden we mekaar terug, en genieten we van gezellige drukte op een terrasje met een drankje (hier wel 2€ duurder dan elders). Via de supermarkt rijden we terug richting camping. Was weer een fijne en actieve dag. Woensdag staan we op met wolken, de zon geraakt er niet door, tijd voor een autotochtje. Op de kaart stippelen we een ritje uit. Piknik mee, want het is niet zeker dat we onderweg iets kunnen eten. Door een glooiend landschap rijden we richting van de Gorges van de Nesque. We hebben al heel wat gorges gedaan, maar deze is weer anders. We rijden niet onderaan, maar bovenaan, en hebben diepe en verre zichten, heel ander perspectief. De weg is smal, maar ligt er perfect bij, dus geen bijna off road deze keer.

Heel weinig andere weggebruikers, mooie zichten, veel stops, en genieten van het uitzicht, het gaat crescendo, we hebben de goede richting gekozen. Ook het 2de deel van onze tocht vanaf Sault is heel mooi, en op een mooi plekje is het lunchtijd. Via de Dentelles de Montmirail besluiten we onze tocht in Caromb. Het terrasje is deze keer voor op de camping. Een fris windje nodigt uit voor een warme choco met slagroom en een stukje cake, zalige afsluiter van de dag. We kunnen vandaag niet lang buiten zitten, en terwijl Gui gaat douchen, maar ik scampi met groene pesto.

De nacht is vrij winderig, en tegen de ochtend krijgen we flink wat regen, die eindigt met een stortbui. We worden droog wakker, en tegen 11 priemt een waterzonnetje, de temperatuur is best aangenaam. Vanochtend was het weer waterhuishouding, een werkje dat alle 2 dagen terugkomt, is handig om dat op een vast moment te doen : 1 dag is het douchen, de andere dag waterhuishouding ( vers water tanken, vuil water afvoeren, wc uitdragen). Op die manier heb je nooit een probleem.

We beginnen aan onze laatste dagen, en volgens de voorspelling zouden we nog mogen genieten van de zon en warmte, dus we weten nog niet wat we gaan doen, in elk geval nog een keertje fietsen, naar de markt in Pernes, mogelijk de Ventoux als het heel helder is …maar vooral het leuk hebben. Maandagochtend gaan we nog naar de Leclerc bijtanken zodat we met volle tank kunnen vertrekken, en met een  volle ijskast. In de late namiddag breken we dan de buiten op , luifel poetsen, en opdraaien, zodat we dinsdagochtend op tijd en proper kunnen vertrekken.

Dan lees je onze bezigheden van de volgende dagen in het slotrapport.