Pas de Calais: onze laatste stop voor België

Na een regenbuitje vannacht, dit wordt een gewoonte, is de dag weer droog, wel veel lage wolken, maar het wordt goed rijweer. Ik fiets nog even naar de bakker voor een baguette, en bezwijk voor de versgebakken croissants. Het blijken de beste van de reis te zijn, wat een lekker ontbijt.

We breken op en tegen 10u30 zijn we ‘en route’ voor het laatste grote deel. We slagen er niet in om Rouen te ontwijken, en dat is een merde, want het verkeer zit daar naar goede gewoonte weer in een knoop. ’t Wordt dus een late middagpauze, want de eerste parkings staan vol. Maar het geeft ons wel een mooie rustige picknickplaats. Na de middag rijden we in een plensbui, die echter vrij vlug over is. Ik heb de indruk dat we heel deze reis net ontsnappen aan erge regens en zwaar onweer.

We duimen voor nog een redelijk goed weekend. De camping van Escalles ligt mooi tussen de 2 ‘Caps’. Maar wat slaagt dat tegen. Onvriendelijk onthaal, forceert betaling, en dan blijkt dat op 2 slechte plaatsen de camping volzet is. We laten annuleren, en vertrekken terug, want bijna op de oprit en naast de keet die het toiletblok moet voorstellen staan voor het laatste weekend is geen optie. Dus maar terug naar onze gekende camping in Guînes. Daar worden we warm onthaald en krijgen een schitterende plek. Er is hier veel volk, maar de camping is goed georganiseerd en groot genoeg.

We slapen goed, de regen is wederom voor de nacht en de ochtend begint met opklaringen. Na een rustig begin, fietsen we naar de bakker voor een vers stokbrood. Na de middag neemt echter de bewolking toe, en we besluiten onze uitstap naar de Caps uit te stellen. Na 16 uur klaart het op en vertrekken alsnog. Het is niet echt zonnig maar ’t gaat van temperatuur, en het is droog. We maken een mooie wandeling op de Cap Blanc Nez en rijden dan via de toeristische weg naar Cap Griz Nez.

Alle Engelsen die we op de camping zien, ontbreken hier, misschien geen wandelaars. We sluiten onze dag in het Estaminet, met een lekkere chocomelk en Café Viennois.

De zondag begint al zonniger dan belooft, en de witte wolken trekken weg tegen de middag. Zo kunnen we buiten middag- en avondeten, genieten van een heerlijk zonnige middag met een boekje en een middagdutje doen. Gelukkig ingesmeerd, want het is verraderlijk.

We blijven zolang mogelijk buiten en ruimen dan het buitenmeubilair voor een laatste keer op voor deze vakantie. Bij het afwassen ineens grote kuis van de keukenhoek, dan is dat ook gedaan, we moeten alleen nog koffie maken morgenochtend.

Zelfs 2 maanden vliegen voorbij. We hebben buitengewoon goed weer gehad, met slechts enkele keren regen in de dag, samen amper 2,5 dagen. We hebben voornamelijk buiten geleefd. De gekozen streek was mooi en vooral de rust was er zalig. De gekozen campings waren super: ruime plaatsen, goed sanitair, een bakker op fietsafstand en overdekte zwembaden. In Chef hadden we alleen verwarmd buitenbad, maar bij 40 graden hadden we de overkapping niet nodig.

We hebben gewandeld, gefietst, wat cultuur opgesnoven, kleine gezellige stadjes bezocht en mooie gebouwen bekeken. We verkenden met de fiets het hinterland en ook de kustfietstochten waren mooi. We kunnen weer genieten van onze herinneringen en dromen van een volgende vakantie.