Val de la Chéronne en Vallee de la Thouet (13/06 t/m 20/06)

Maandagochtend, de zon is volop van de partij. Vandaag wordt het nostalgie dag. Het is al tijden geleden dat we nog eens een Frans marktje bezochten, en we hebben nu de gelegenheid. La Ferté Bernard is een klein leuk stadje, waar we meer dan 20 jaar geleden bij toeval beland zijn voor een overnachting, op terugweg van een andere reis. We houden er nog altijd fijne herinneringen aan over, een leuke camping aan het meer (al enkele jaren opgeheven), gezellige straatjes in de vooravond, en een goed restaurant.

We ontdekken dat we door de jaren ondertussen al heel wat mooie stadjes bezocht hebben, maar La Ferté is nog altijd heel charmant. We slenteren langs de kraampjes, en merken dat de groenten en fruit die verkocht worden van prima kwaliteit zijn. De stadspoort is mooi gerestaureerd, en de achtergelegen straat heeft een feeëriek uitzicht door een net ballonnen, dat als plafond is opgehangen, door de zonnestralen worden deze weerkaatst op de grond, wat sprookjesachtig mooi is.

We strijken neer op een gezellig terrasje voor een heerlijke espresso (nog altijd zeer goedkoop 3€ voor 2), en vanwaar we de bedrijvigheid van de markt kunnen volgen. We hebben ook een goed zicht op de kerk, die boven al knap gerestaureerd is, en onderaan nog heel veel werk zal vragen. We brengen ook een bezoek aan de E. Leclerc, want ‘t is hier wel belangrijk om voor een aantal dagen voorraad in huis (caravan) te hebben, want in Tuffé is buiten een bakker geen bevoorradingsmogelijkheid.

Het valt ons nogmaals op dat de prijzen hier in Frankrijk voor de meeste voedingswaren merkelijk lager ligt dan bij ons. Dinsdag en woensdag genieten we nog van het zeer warme weer, het is bijna te warm om te bewegen. Gelukkig hebben we schaduw op onze plek, en is er een heerlijk zwembad, de watertemperatuur is wel 28 graden, dus heel aangenaam, en je kan het zeker geen afkoelende duik noemen. De ligbedden hebben wel wat schaduw, en het is heerlijk zo slow motion leven.

Woensdagochtend gaan we toch, voor het al te warm wordt, een fietstochttje in de omgeving maken. We vertrekken rond het meertje, en rijden zo langs een mooi klein kasteeltje, verder de heuvel op, waar we via een mooie weg door de velden aan een klein pittoresk dorpje komen,  jammer genoeg zonder terrasje, we moeten wel voorzien dat we drank meehebben. Donderdag is verhuisdag: we hebben na lang wikken en wegen, en de weersvoorspelling, beslist om deze keer eens wat kleine plekjes, waar we nog nooit zijn geweest, in het hinterland te bezoeken. We blijven wel in de Charente / Loire streek. De voorspellingen voor de volgende 10 dagen zijn niet goed: veel nattigheid, en onweders. En heel wat frisser.

We rijden nog een eindje naar ‘t zuiden, naar Le Tallud in de buurt van Parthenay, weer een camping aan een water, en op fietsafstand van Parthenay, dat we al een paar keer gewoon gepasseerd zijn, en nu eindelijk eens willen bezoeken. De eerste nachten zijn nat en natter, gelukkig is vrijdag de regen wat gestopt, en kunnen we toch wat buiten zitten. De temperatuur is gezakt naar een aangename 22 tot 25 graden en dat houden we zeker zo voor de volgende wisselvallige dagen, en als de zon dan komt piepen.

Zaterdagochtend is supermarktdag. De E. Leclerc heeft hier een verrassend mooi assortiment verse waren, en we vinden er ook wijnen die aanbevolen worden voor minder dan 2€. s’ Avonds proeven we er 1, en hij valt best mee, ook hebben we zondagochtend geen last van een houten kop. Fort Boyard zorgt op zaterdagavond voor het nodige vertier.

Zondag is het wat zonniger dan de vorige dagen, en trekken we met de fiets naar Parthenay. De moeite, ‘t verrast wel dat de straatjes op sommige plekken zeer steil zijn, en 1 helling aan het fort moeten we te voet doen (stijgingspercentage 11%). De eerste kennismaking is wat gewoon, een leuk stadje, maar niet echt bijzonder, wel een paar mooie huizen, en een schitterende muurschildering. Maar dan zien we een pijl naar het middeleeuwse kwartier. Via de ruïnes van het oude fort aan de wallen, en de stadspoort, komen we in een schitterend mooi en bewaard oud gedeelte, met mooi gerestaureerde oude huizen. Zo pittoresk en onbekend, we zijn er bijna alleen.

Via de andere stadpoort verlaten we na enkele mooie uurtjes Parthenay, om net voor de regen, die de hele middag zal aanhouden, terug naar de camping te fietsen. Gelukkig is het in de late namiddag terug droog, zodat we alles buiten kunnen opruimen, morgen verhuizen we, een dikke 100 km noordoost. Seffens gaan we hier nog op camping hapje eten, zodat we zelf eens niet moeten koken. ‘t Was weer een fijne week, en we vinden zelf dat de dagen voorbij vliegen, ook al doen we soms niet veel bijzonders.

Tot de volgende.