Vichy, een kuuroord op de UNESCO werelderfgoedlijst

We doen het rustig aan en het is dan ook al flink stuk in de voormiddag voor we weg zijn. Veel wolken, maar wel droog. We rijden ver van de snelweg, en zelfs ver van de grote weg. Een schitterend parcours, het is een toeristische route op zich.

Via heuvelachtige landschappen, schilderachtige dorpen leren we weer een stukje Frankrijk kennen. Op de middag hebben we een schitterende picknickplaats, midden in een dorp, met zicht op de kerktoren, en de velden rondom. Het is even genieten van de staalblauwe hemel, terwijl we toch wel wat buien krijgen in de loop van de dag. We naderen Vichy en hebben de indruk dat we midden in de stad terechtkomen. Maar blijkbaar is er een flinke groene gordel rondom, en de camping is gelegen in die groene gordel, aan de oever van de Allier.

We worden vriendelijk ontvangen, en mogen een plaatsje kiezen. Er is geen zon, dus moeilijk in te schatten, en we hebben dus een echte schaduwplaats. Maar geen nood, hier helemaal achteraan op de camping is weinig volk, iedereen staat meer vooraan. We hebben wel een open zicht , en de zonneweide met zwembad is naast ons, dus zonnen geen probleem. We installeren ons en gaan een kijkje nemen aan het zwembad. Het is overdekt en heerlijk warm.

We genieten na het warme zwemmen van een goede nachtrust, en dat blijft zo gedurende ons verblijf hier. Donderdag is boodschappendag. Deze keer is de supermarkt niet ver weg. We zorgen voor voor een flinke voorraad voor de hele week, zodat we alles in huis hebben. Ook nu sluiten we af met een zwempartijtje.

Vrijdag staan onze fietsen klaar om over de voie verte langs de Allier te rijden in de richting weg van Vichy. Het is een mooi pad, goed aangelegd, en helemaal door het groen, het is heerlijk en gemakkelijk rijden. We genieten van de mooie zichten en de lichaamsbeweging.

Zaterdag trekken we met de fiets Vichy in. Het is een stad die op fietsers voorzien is. We rijden de 3 km er naartoe langs de Allier, door een groen park. Source des Célestins is de eerste stop, en dan rijden we naar het centrum, waar we in bewondering staan voor de prachtige en grote gebouwen van het kuuroord. Het is wel een beetje vervallen glorie, sommige gebouwen zijn al deels gerestaureerd. Maar het is een eeuwigdurende karwei om zo’n centrum tiptop in orde te houden. Het blijft zeer indrukwekkend. In het kuurhuis proeven we van het Vichywater, recht uit de bron. ’t Mag dan nog gezond zijn, het is niet te drinken. Gelukkig is het volledig gratis, en je mag er zoveel flessen vullen als je wil.

We parkeren onze fiets in een stalling, en wandelen door de winkelstraten, en sluiten af met een koffie met macarons in een koffiehuisje met zicht op het kuurplein. Een lekker verwenvieruurtje, voor slechts € 3,20 per persoon  voor een heerlijke kop espresso en 2 macarons. We rijden terug naar het park naast de Allier, en daar wandelen we langs het water, en genieten nog van de waterdagen, met zeilers en allerlei gekke boten op de Allier.

We slapen zondagochtend uit, en ontbijten met een heerlijke croissant. In de namiddag gaan we naar Billy, een mooie site, waar we  de imposante burcht bezoeken, en slenteren door het dorpje. De fotos spreken voor zich. Het gemeentehuis is in een zeer oude woning, en we krijgen daar een privé rondleiding van de secretaris, die ons ook nog heel wat verteld over de geschiedenis en de restauratie van het dorp. Altijd fijn, dergelijke ontmoetingen. Jammer genoeg is er geen terrasje.

We drinken dan maar wat aan onze caravan, met als vieruurtje wat druiven.

Morgen is het rust en wasdag en gaan we wat van ‘t zonnetje genieten. Dinsdag trekken we verder naar….